top of page

Nye regler i England og EU om forsinkede betalinger kan få dramatiske konsekvenser!

René Franz Henschel

1. jun. 2025

Skal det offentlige fremover diskvalificere bydere, der i gennemsnit betaler deres egne leverandører senere end 45 dage efter fremsendelse af faktura?
Skal det offentlige betale fakturaer fra SMV´er senest 5 dage efter fremsendelse?
Og er forsinkede betalinger i virkeligheden et brud på virksomheders ESG-forpligtelser?
Læs mere om hvordan England og EU planlægger at regulere problemet med forsinkede betalinger!

I de seneste 5 år er andelen af virksomheder i EU, der har oplevet problemer på grund af sene betalinger, steget støt. De gennemsnitlige betalingsfrister er blevet længere, især i transaktioner mellem virksomheder (B2B), men også i et vist omfang mellem offentlige myndigheder og virksomheder (G2B). Alligevel betaler det offentlige generelt stadig senere end private virksomheder, og større virksomheder har fortsat en lavere tendens til at betale til tiden i de fleste medlemslande (1).


Det er på denne baggrund, at EU p.t. overvejer, om der skal strammes op på betalingsfristerne der gælder efter det såkaldte "Late Payment Directive" (implementeret i dansk ret ved Rentelovens §§ 3-3d), så der generelt skal gælde en 30-dages frist (som der gør nu i betalinger fra det offentlige til private virksomheder).


Alternativt overvejer EU maksimalt 60 dage i B2B-transaktioner, eller at beholde muligheden for at aftale længere frister der ikke er urimelige, dog således at virksomheder fremover skal afrapportere offentligt om deres betalingspraksis, eller så der på anden måde kan skabes incitamenter for, at virksomheder i videst muligt omfang betaler deres leverandører - især SMV´er - inden for 30 dage.


Her overvejer EU-kommissionen p.t., om man skal søge inspiration i de nye engelske regler. I England planlægges det således, at de bydere i offentlige udbudsrunder, der gennemsnitligt betaler deres leverandører senere end 45 dage efter fakturadato, automatisk bliver diskvalificeret fra udbudsrunden! Og faktisk bliver offentlige myndigheder selv forpligtede til at betale SMV´er senest 5 dage efter deres fremsendelse af faktura, medmindre der forinden er gjort indsigelse mod leverancen (3).


Endelig er der i England nu lavet en ny, frivillig "Fair Payment Code", hvor virksomheder der betaler deres leverandører hurtigere end 30 dage kan få "guldstatus" som en god og etisk betaler (4).


NSCCM følger udviklingen tæt, da de nye regler kan få dramatiske konsekvenser – og derfor vil få endnu større fokus i den daglige kontraktstyring.


(1) Du kan læse mere i rapporten her: https://www.ceps.eu/ceps-publications/eu-payment-observatory-annual-report-2024/ 


(2) Se mere EU-kommissionens bestræbelser her: https://single-market-economy.ec.europa.eu/smes/challenges-and-resilience/late-payment_en


(3) Se https://www.gov.uk/guidance/prompt-payment-policy


(4) se https://www.smallbusinesscommissioner.gov.uk/fpc/about-us/

bottom of page