top of page
< Back

Contract management: Et diverst og diffust felt?

Hvad laver en contract manager? I artiklen her zoomer vi nærmere ind på feltet.

Contract management: Et diverst og diffust felt?

Ifølge LinkedIn er der omkring 8 millioner mennesker med contract manager som jobtitel.

Jeg ved ikke, hvordan alle 8 millioner føler, men mange vi taler med klager over, at folk ikke rigtig forstår, hvad de laver, eller fuldt ud værdsætter arbejdets værdi. 

 Vores svar er, at de har ret.

 

Mangfoldighed er normen 

Contract management er en livscyklus-aktivitet og derfor er der flere forskellige roller. Disse varierer i hvordan de udføres (fx afhænger det af kompleksiteten af kontrakten eller miljømæssige faktorer som industri eller jurisdiktion) og potentielt niveau af færdigheder eller kundskaber, det kræves for at udføre dem.


Dette betyder, at den generiske jobtitel ikke automatisk hjælper med at forstå de specifikke opgaver, som en contract manager forpligter sig. 


Men det samme er tilfældet med mange andre funktioner. Hvad laver specifikke advokater eller læger? Svarene er meget forskellige, da de også opererer i specialer. At vide, at nogen er en advokat fortæller os intet om deres særlige praksisområde eller viden – anklager, IP-specialist, eller en familieretsekspert? 

 

Hvad er så forskellen? 

Den store forskel er, at dem der kalder sig contract managers mangler at forene sig omkring en kerne, en core af viden. Der har været – og er fortsat – et hovedformål med IACCM. Det er af denne grund, at organisationen har brugt næsten 20 år på at udvikle og udgive contract management viden og uddannelsesprogrammer; udarbejdelse af test og certificeringsstandarder; forske i området; udvikle et akademisk fællesskab; definere contract management livscyklus og producere en løbende serie af opdateringer, der beskriver rollen, og hvordan den udvikler sig.


Folk kommer til contract management-rollen med forskellige baggrunde, men det er også tilfældet for mange andre roller (fx indkøb, projektledelse, finans). Det er også rigtigt, at kontraktstyring har været langsommere end andre til at få akademisk anerkendelse, men det er endelig begyndt at ændre sig. Men selv når det ændres, vil de eksisterende 8 millioner og mange nye, stadig komme til rollen med forskellige baggrunde. Det centrale er, om de så forstår behovet for at opnå faglige anerkendelse og status ved at studere for at opnå en formel godkendelse. 

 

Anerkendelse og status er i vores egne hænder

Muligheden for standarder og sammenhæng findes allerede. Det eneste der begrænser contract managers vækst i status, er den hastighed, hvormed de eksisterende praktikere vedtager et fælles sæt af viden og metoder. IACCM vil i denne uge byde velkommen til medlem nummer 60.000, og kan stolt anerkende alle dem, der nu er uddannede, certificerede, og arbejder inden for rammerne af en defineret Contract management livscyklus.”

 

Et NSCCM-forløb giver international certificering og fælleskab

NSCCM kan som de eneste i Norden tilbyde IACCM-certificerede uddannelser. Vores uddannelser CCM Practitioner  og CCM Practitioner English Edition er åbne for tilmeldinger, og sammen med andre kurser  kan din organisation få et kontraktuelt fagligt løft, f.eks. Kommerciel Kontraktret eller Procurement 2.0. 


bottom of page